het Inspectiehuis facebook

BIM Groningen

Groningen is een bijzondere stad. Samen met een aantal andere steden in het noorden en oosten van Nederland maakte Groningen als Hanzestad deel uit van het Noord-Duitse handelnetwerk. Groningen heeft zich zo ontwikkeld tot omvangrijke stad. Door de ligging in een relatief dunbevolkt en landelijk deel van Nederland wordt Groningen vaak aangeduid als de (enige) stad van het noorden. Tegenwoordig is Groningen een belangrijke studentenstad; Groningen heeft verhoudingsgewijs de grootste populatie studenten. Mede dankzij haar studenten is Groningen een vernieuwende stad. In Groningen loopt bijvoorbeeld wat betreft veel duurzaamheidsinitiatieven voor op de meeste steden in de Randstad.

Een nieuwe wind die is komen waaien in de bouw is BIM. Ook in Groningen wordt bij bouwprojecten steeds meer gebruikgemaakt van BIM. De afkorting staat voor bouwwerkinformatiemodel. Het bijzondere aan BIM is dat een heel verbindend model is. Zo bestaat een BIM uit een centrale database waaraan een 3D-model van het bouwwerk is gekoppeld. Op die manier kan alle informatie in de database is opgeslagen op een overzichtelijke manier in het model gevonden worden. En dat is nog niet alles! Het BIM rekent namelijk af met omslachtige communicatie en taalverwarring. Alle verschillende partijen die bij een bouwproject in Groningen betrokken zijn kunnen zich namelijk aansluiten op het BIM. Hiervoor hoeven ze niet over te schakelen op nieuwe softwaresystemen; door middel van een plugin kan de bestaande software worden gekoppeld aan het BIM. Zo heeft iedereen toegang tot up-to-date informatie en werken alle partijen met dezelfde termen en definities. Op deze manier kunnen veel misverstanden worden voorkomen, die in Groningen tot veel vertraging en onkosten zouden leiden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van BIM voor uw bouwproject in Groningen? Dan bent u bij Het Datahuis aan het juiste adres! Onze specialisten helpen u graag met het implementeren van een goedwerkend BIM, zodat u in Groningen op een prettige en efficiënte manier aan de slag kan.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

BIM Katwijk

BIM Haarlem