het Inspectiehuis facebook

BIM Limburg

Als meest zuidelijke provincie van Nederland neemt Limburg een bijzondere plaats in. De provincie Limburg heeft een grillige langgerekte vorm. Het landschap is heuvelachtig, wat nogal verschilt met de rest van Nederland. Limburg is dan ook een grensregio, wat bovendien te zien is in de bevolking. Zo’n twintig procent van de Limburgse bevolking is allochtoon; een groot deel hiervan is van Duitse of Vlaamse herkomst. In de gemeente Vaals is zelfs de meerderheid van de inwoners allochtoon; meer dan een derde van de inwoners van deze gemeente is Duits.

Bij bouwprojecten in Limburg kan soms taalverwarring optreden. Niet alleen omdat er mensen van verschillende nationaliteiten samenwerken, maar ook omdat verschillende partijen vaak gebruik maken van andere terminologie. Miscommunicatie kan leiden tot aanzienlijke vertragingen en grote kosten. Gelukkig kan met BIM veel miscommunicatie worden voorkomen! Het BIM is een virtueel 3D-model van een bouwwerk dat gebruikmaakt van een centrale database. Bij het opstellen van een BIM voor een bouwproject in Limburg worden eerst zorgvuldig de termen en definities vastgelegd. Zo geeft het BIM eenduidige informatie. Omdat alle betrokken partijen bij het project in Limburg zich op hetzelfde BIM kunnen aansluiten werkt iedereen met dezelfde termen en definities en kan spraakverwarring worden voorkomen. Bovendien hoeft niemand meer met verouderde informatie te werken en kunnen bouwtekeningen eenvoudig worden gedeeld.

Het mooie van BIM is bovendien dat het gedurende de gehele levensloop van het bouwwerk in Limburg kan worden gebruikt. Tijdens de ontwerpfase kan het bouwwerk met alle lagen worden gemodelleerd, zodat eventuele conflicten in het ontwerp nog voor het bouwen aan het licht komen. Maar ook na de bouwfase kan het BIM nog worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het bijhouden van onderhoudswerkzaamheden.

Overweegt u om gebruik te gaan maken van BIM bij uw bouwproject in Limburg? Dan bent u bij Het Datahuis aan het juiste adres! Wij helpen u graag met het implementeren van een BIM dat helemaal is afgestemd op uw project in Limburg.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

BIM Leeuwarden

BIM Leidschendam