het Inspectiehuis facebook

Asbestinventarisatierapport

Waarom een asbestinventarisatierapport?

Hoewel al in de jaren '60 een verband werd gevonden tussen het gebruik van asbest en longziekten en een bepaalde vorm van kanker, werd de toepassing en het verkoop van asbest pas in 1993 compleet verboden. Met name in de jaren '70 is asbest op grote schaal gebruikt in de bouw. Daardoor bevatten veel gebouwen nog steeds asbesthoudende materialen. Zolang het asbest gebonden is en de materialen niet beschadigd zijn, is er weinig gevaar. Verwijdering van de asbesthoudende materialen moet echter volgens strenge regels worden uitgevoerd, om te voorkomen dat er asbest in het milieu vrijkomt. Daarom moet er, voordat asbest verwijderd mag worden moet er eerst een asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Ook als er gesloopt of verbouwd wordt kan het nodig zijn dat er een asbestinventarisatierapport wordt opgesteld – ook in deze gevallen kan het immers voorkomen dat er asbesthoudende materialen vrijkomen.

Wat is een asbestinventarisatierapport?

Een asbestinventarisatierapport beschrijft welke delen van een gebouw asbesthoudend materiaal bevatten. Van sommige materialen is het bekend dat ze vaak asbest bevatten, deze materialen kunnen vaak snel worden herkend. Soms is het echter moeilijker vast te stellen welke materialen asbest bevatten; het kan zijn dat er astbesthoudende materialen zitten op onverwachte plekken. Om vast te stellen er op deze plekken asbeshoudende materialen zitten moet er soms destructief onderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer er asbesthoudend cement is gebruikt in de fundering.

Een asbestinventarisatie moet altijd voldoen aan de standaard SC 540. Bovendien moet het bedrijf die de inventarisatie uitvoerd geregistreerd zijn bij de Stichting Registratie Asbest (Ascert). Deze gegevens moeten terug te vinden zijn in het asbestinventarisatierapport.

Het Datahuis en het asbestinventarisatierapport

Als u een asbestinventarisatierapport wilt laten opstellen kan Het Datahuis u hierbij helpen. Heeft u vragen over het laten opstellen van een asbestinventarisatierapport? Schroom dan niet om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

BIM Assen

Bouwkundig tekenbureau