het Inspectiehuis facebook

BIM architect

Menig architect werkt bij het ontwerpen tegenwoordig met BIM. Dat de architect steeds vaker van deze methode gebruikmaakt is niet zonder reden. BIM staat voor bouwinformatiemodel en verbindt verschillende partijen die betrokken zijn bij een bouwproject.

Het bijzondere aan BIM is dat de informatie in een centrale database wordt verzameld en alle partijen vanaf het ontwerpproces al inzicht hebben in het project. Omdat de architect, de aannemer, de installateur, en andere betrokken vanaf het begin samenwerken kunnen ontwerpfouten veel sneller worden gesignaleerd. Hierdoor kan de architect in een vroeg stadium het ontwerp aanpassen. Het ontwerp is in het BIM bovendien toegankelijk in een interactief 3D-model. Tijdens alle  verschillende fasen van het project is dit model voor zowel de architect als voor de andere betrokkenen in het BIM toegankelijk.

Ook nadat de architect het ontwerp volledig afgerond heeft is het 3D-model van belang. Natuurlijk kan het 3D-BIM-model ook tijdens de bouw worden geraadpleegd, en zelfs tijdens de exploitatiefase is het BIM-model bijzonder bruikbaar. Het BIM-model kan worden geraadpleegd voor het onderhoud van het gebouw. En mocht er een verbouwing moeten plaatsvinden, dan kan de architect eenvoudig voortwerken met het bestaande BIM-model. Het is hiervoor wel van belang dat het BIM-model up-to-date wordt gehouden. Als het Datahuis een BIM-ontwerpt worden er daarom ook altijd duidelijke afspraken gemaakt over het onderhoud van het model. Op die manier wordt gewaarborgd dat het BIM-model zowel voor de architect, de exploitant en alle andere betrokkenen zijn waarde behoudt.

Het Datahuis heeft ruime ervaring met het werken met BIM. Wij weten dan ook wat BIM betekent voor architecten, installateurs, constructeurs, leveranciers en andere betrokkenen. Daarom kunnen wij omtrent het BIM duidelijke adviezen geven en u helpen een BIM-model te implementeren. Bent u op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden die wij bieden? Kijk dan rond op onze website.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

BIM in de bouw

BIM model