het Inspectiehuis facebook

BIM: Bouw Informatie Model

BIM staat voor bouwinformatiemodel. Het BIM is dus een model voor toepassingen in de bouw waarin alle relevante informatie is samengebracht. Bij projecten in de bouw kan het BIM gebruikt worden als een model waaraan alle informatiesystemen van verschillende betrokkenen worden gekoppeld. Zo kan iedereen die aangesloten is op het BIM up-to-date informatie halen uit het model. Het voordeel van BIM is dat in dit model gebruikgemaakt wordt van één database voor alle betrokken partijen in de bouw. Doordat iedereen van hetzelfde informatiemodel gebruikmaakt kunnen misverstanden worden voorkomen. Wel zo prettig, want dergelijke misverstanden kunnen in de bouw tot aanzienlijke vertragingen en financiële verliezen leiden.

Het bijzondere aan het BIM is dat het niet alleen een centrale database met bouwinformatie is, maar dat het ook een 3D-model bevat van het te bouwen object. Het BIM-model kan bovendien niet alleen voor en tijdens de bouw worden gebruikt, maar ook na de bouw blijft het informatiemodel bruikbaar. Het BIM kan namelijk ook worden geraadpleegd voor onderhoud.

Bij het opzetten van een BIM is het belangrijk dat de begrippen en definities goed worden omschreven. Alle partijen in de bouw moeten hier namelijk gebruik van kunnen maken. Het is daarom aan te raden om de implementatie van een BIM door professionals te laten uitvoeren.

Het Datahuis heeft ruime ervaring met het opzetten van BIM-modellen. Onze specialisten weten welke haken en ogen er zitten aan het opzetten van een bouwinformatiemodel. Bij ons kunt u dus goed terecht als u een bouwinformatiemodel wilt laten opzetten. Op onze website kunt u meer informatie vinden over wat BIM precies is en welke mogelijkheden wij bieden. Heeft u specifieke vragen over het BIM bouwinformatiemodel? Schroom dan niet om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen. Wij doen ons best om uw vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

Voordelen BIM

Bouwwerk Informatie Model