het Inspectiehuis facebook

BIM Delft

In 2008 stortte in het faculteitsgebouw Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft in na een brand. Hoewel niet met zekerheid gezegd kan worden of de instorting werd veroorzaakt door een bouwkundige fout spreekt er uit dit voorval een soort wrange ironie. De schade was echter groot, niet alleen verloren medewerkers en studenten van de TU Delft hun werkplek en hun materialen, ook ging een deel van de zeldzame en waardevolle bibliotheekcollectie verloren. Het voorbeeld van deze instorting in Delft spoort aan om te blijven kijken naar manieren om de bouw en het onderhoud van een gebouw zo te regelen dat problemen kunnen worden voorkomen. Een van de ontwikkelingen die daarom ook in Delft steeds vaker wordt toegepast is BIM.

Wat is BIM? BIM staat voor bouwwerkinformatiemodel en bestaat uit een database waaraan een 3D-model van het bouwwerk is gekoppeld. Tijdens de ontwerpfase van het gebouw in Delft kunnen alle lagen van het gebouw tegelijkertijd worden gemodelleerd. Hierdoor kunnen eventuele conflicten direct aan het licht worden gebracht. Tijdens de bouwfase kunnen de verschillende partijen van het project in Delft door middel van plugins hun softwaresystemen aansluiten op het BIM; zo werkt iedereen met dezelfde data en kunnen misverstanden worden voorkomen. Maar ook na afronding van de bouw kan het BIM nog worden ingezet. Het BIM kan voor het gebouw in Delft worden gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden of voor toekomstige verbouwingen. Bij implementatie van BIM maakt Het Datahuis daarom altijd duidelijke afspraken over het onderhoud; als het BIM up-to-date wordt gehouden kunt u er gedurende de gehele levensduur van uw gebouw in Delft plezier van hebben.

Bent u benieuwd naar wat Het Datahuis voor u kan betekenen op het gebied van BIM? Kijk dan verder op onze website. Heeft u vragen, of wilt u meer weten? Schroom dan niet om met ons contact op te nemen.

Meer weten? Bekijk ook onze pagina's over:

BIM Capelle aan den IJssel

BIM Den Haag